Reteta Chirosti cu cartofi reteta bunicii din Categoria Aperitive si Salate de casa. Afla, cum sa faci cele mai bune Chirosti cu cartofi de ti se topesc in gura de bune ce sunt.
O reteta destul de simpla, insa absolut delicioasa pe care ar trebui sa o incerci numaidecat, deorece sunt foarte gustoase. Cum le-ai gustat, cum te-ai ingragostit!
Chirostile sunt o specialitate traditionala din sudul Basarabiei, insa se prepara si in Republica Moldova, unde sunt denumite coltunasi, dar si mai in tot spatiul post-sovetic, in limba rusa li se spune vareniki.
Este un fel de mancare pe cat de simplu pe atat de gustos si de care nu te mai saturi niciodata. Cand eram mici mama ne gatea foarte des chirosti cu diferite umpluturi.
Pe post de umplutura, pentru chirosti se poate folosi, practic, orice de la branza, cartofi si pana la visine etc. Mai exista o alta specialitate, asemenatoare cu chirostile, insa pe post de umplutura se foloseste carnea tocata, se numesc pelmeni...
Cum se fac delicioasele Chirosti cu cartofi?
- 2 oua;
- 1/2 pahar cu apa de la robinet;
- 11/2 pahar faina (poate sa mearga mai multa faina; aluatul trebuie sa fie vartos.);
- 1/2 lingurita sare sau dupa gust.
- 500 gr piure de cartofi;
- 1 ceapa calita in putun ulei;
- sare si piper negru proaspat macinat
Nota: Umplutura, pentru chirosti, poate fi facuta si pe baza de cartofi cruzi, dati pe razatoare, la care se adauga ceapa cruda sau calita, sare si piper negru.
Mod de preparare:
- In primul rand, ne ocupam de aluat (coca), pe care, dupa ce l-am framantat, il lasam sa se odihnit cca 10 min, pentru a se intinde mai usor foile;
- Intr-o oala mai mare, punem la fiert 3 l de apa, in care am adauga 1/2 – 1 lingurita sare;
- Intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, pana obtinem o foaie subtire cca 2 mm grosime. Cu ajutorul unui pahar decupam cerculete si pe mijlocul fiecaruia adaugam umplutura si imediat lipim marginele, asa incat chirosca sa aiba forma de semi-luna (cum se vede si in poza). Trebuie de lucrat rapid, pentru a evita uscarea aluatului. Daca, totusi, aluatul a reusit sa se usuce, atunci umezim marginile cerculetelor cu apa, dupa care le lipim;
- Cand apa a dat in clocot, adaugam chirostile si lasam sa fiarba, pana ce ies la suprafata, cca 4-5 min. Daca ati facut umplutura pe baza de cartofi cruzi, atunci dupa ce chirostile se ridica la suprafata, ar trebui sa gustati, sa vedeti daca s-au fiert si cartofii, daca nu, atunci mai lasati sa fiarba 2-3 min. pana se patrund si cartofii;
- Dupa ce au fiert chirostile, le scoatem, cu ajutorul unei spumiere, intr-un castron si adaugati untul, apoi, amestecam cu grija.
Sfat: Se servesc cu unt, smantana fermentata si verdeata sau cu ceapa si morcov prajiti. Pentru a vedea reteta detaliata de Chirosti cu visine dati click aici