Sprot prajit cu mamaliga si praz inabusit o reteta super-delicioasa din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Afla, cum sa faci cel mai gustos Sprot prajit cu mamaliga si praz inabusit, cum nu ai mai mancat pana acum. Inra si vezi reteta cu poze, explicatii si pasi de urmat.
O reteta cat se poate de simpla, usor de facut si foarte gustoasa, pe care ar trebui sa o incercati numaidecat; sprotul poate fi inlocuit cu hamsie, obleti, baby hering sau capelin, insa sprotul si baby heringul este ceva mai mare, decat hamsiile si este mai usor de eviscerat, in sensul, ca veti termina mai repede procedura eviscerarii.
Daca optati pentru hamsii prajite, atunci nu mai stati sa pierdeti timplul eviscerandu-le, prajiti-le asa cum sunt, sigur, nici nu veti simti acele matisoare (intestine) minuscule, pe care nici nu le veti simti, ci dincontra, vor da si ele gust…
Mai tot timpul am in congelator cate 1 kg de sprot, hamsii sau baby hering, pentru ca, nu se stie niciodata, cand iti vine pofta aia mare de peste prajit tavalit prin faina cu mamaliguta moale si sos picant sau sos de usturoi. Niciodata nu storc lamaie deasupra, deoarece schimba total gustul pestelui, dar „gusturile nu se discuta”, fiecarea cu pofta lui.
Am pregatit acest fel de mancare, si anume, Sprot prajit cu mamaliga si praz, aceasta combinatie neobisnuita, la prima vedere, cand eram la caminul studentesc. Imi amintesc, ca le placusera nespus de mult prietenilor la camin.
Sprot prajit cu mamaliga – Cum gatim si de ingrediente avem nevoie?
Pentru a pregati Sprot fript cu mamaliga si praz, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru mamaliga:
- 200 gr malai;
- sare dupa gust;
- unt;
- telemea de oaie sau branza de burduf
Pentru garnitura de praz:
- 3 fire mari de praz;
- 1 lingura ulei de masline;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspa macinat, optional
Mod de preparare:
I. Sprotul
- Mai intai, evisceram sprotul, apoi, il spalam bine sub jetul de apa rece, pentru a indeparta sangele din interior.
2. Luam o tigae, adaugam ulei de floarea soarelui, cand uleiul s-a incins, punem sprotul, in prealabil, sarat si dat pin faina. Lasam sa se rumeneasca frumos, cate 3 min. pe fiecare parte.
3. Scoatem sprotul prajit pe o farfurie intinsa in care am asternut un servetel sau prosop de hartie avand rolul de a absorbi uleiul ramas de pe urma prajelii.
II. Prazul
- Dupa ce am curatat si spalat bine prazul, ca sa nu aiba pamant, il tocam marunt si il punem la calit, intr-o tigae sau cratita cu fundul gros, in care adaugam 1 lingura de ulei de masline.
- In paralel, luam un ceaun, in care urmeaza sa facem mamaliga, adaugam apa si sare, dupa gust, si lasam sa fiarba. Cand a dat in clocot adaugam in ploaie malaiul; amestecam cu facaletul ca sa nu se formeze cocoloase.
3. Cand prazul s-a calit, adaugam 50 ml apa fiarta si un praf de sare, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba inabusit 10-15 min; numai sa vedeti cat de gustos va fi gatit asa simplu.
Sprot prajit la tigaie – Garnitura de mamaliga
III. Mamaliga
- Cand apa a dat in clocot, adaugam in ploae malaiul, amestecam continuu, sa nu se formeze cocoloase si lasam sa fiarba la foc mic pana este gata.
- Apoi, adaugam untul si radem 150 gr de telemea de oaie sau branza de burduf si sare, daca este cazul, deoarece branza telemea este foarte sarata si compenseaza lipsa de sare.
- Nu prea ma omor dupa mamaliga, insa cand ma hotarasc sa o gatesc o prefer pe cea cu o consistenta mai moale cu unt si telemea sau branza de burduf.
Sfat: Am servit deliciosul Sprot prajit, pe langa mamaliga si prazul inabusit, cu un sos picant facut in casa, care se potriveste de minune cu pestele, in general.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Sprot prajit cu mamaliga si praz inabusit -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Salau prajit cu garnitura de orez.
Pofta buna!
Click to rate this post!
[Total: 21 Average: 5]