Paine de casa ca la bunica din Categoria Paine de casa si alte specialitati. Afla cum sa faci cea mai gustoasa Paine de casa cu o coaja crocanta la exterior si pufoasa si catifelata la interior.
Putin despre paine…
Cum sa faci Paine de casa?
Ingrediente:
- 1,2 kg faina de grau;
- cca 0,5 l apa;
- 1/2 lingurita zahar tos si 1 lingurita de sare de mare;
- 50 gr drojdie proaspata (nu folosesc la drojdie la pliculet);
- Toate ingredientele sunt date cu aproximatie, nu masor niciodata
Mod de preparare:
- Luam un vas mai mare, varsam cca 0,5 kg faina, facem o adancitura in mijloc si turnam 150 ml apa calduta. Adaugam drojdia si zaharul, care va hrani si va activa drojdia mai repede.
- Amestecam pana se dizolva drojdia si zaharul, deopotriva, luand cate putina faina de pe peretele vasului, pana capata consistenta unei smantani.
- Presaram deasupra faina, acoperim cu un prosop gros si lasam sa dospeasca cca 30 min.
3. Dupa ce a dospit, plamadeala (asa o numeau bunicele noastre), amestecam cu ajutorul unei linguri pana incorporam toata faina din vas.
4. Incalzim restul apei si incepem sa turnam putin cate putin in vasul cu plamadeala; adaugam si sarea, care se va dizolva, datorita apei caldute; cu o mana turnam, iar cu cealalata framantam.
Formarea Painii
6. Dupa ce aluatul a dospit si volumul s-a dublat, incepem sa framantam din nou, adaugand si restul fainii. Daca mai este cazul, mai adaugati faina.
- Aluatul trebuie sa fie unul vartos, cand apasam cu pumnul, se formeaza o gropita, care revine la forma initiala, precum un aliaj cu memorie. Deci, asa stim, ca aluatul este gata.
7. Dupa ce am framantat vreo 10-15 min., taiem aluatul in 6 bucati, cat de cat egale ca marime, depinde ce vreti sa faceti carora le-am dat o forma de mingiuta si le-am pus intr-o tava tapetata cu faina, cum se poate vedea in poza de mai jos.
- Daca vreti colac, atunci veti avea nevoie de 3 bucati: doua dupa ce le intindeti cu ajutorul mainilor, in forma de carnati, le impletiti si a treia bucata o puneti in jurul colacului format, ca un brau.
8. Dupa ce am facut painea, dam tavile la cald, le acoperim cu un prosop de bucatarie si inca ceva gros deasupra si lasam la dospit 40-60 min. Dupa ce a dospit painea de casa va arata asa.
9. Dam tava la cuptorul preincalzit la 200 C pentru 50-60 min sau pana se rumeneste frumos deasupra.