sarmale in foi de varza

Sarmale in foi de varza cu ghimbir si curcuma

sarmale in foi de varza
sarmale-in-foi-de-vie.jpg

Reteta Sarmale in foi de varza cu ghimbir si curcuma din Categoria Mancaruri cu carne. Afla cum sa faci cele mai delicioase Sarmalute in foi de varza murata cu ghimbir si curcuma.

Cele mai reusite sarmale in foi de varza cu ghimbir si curcuma, asa cum le fac eu, servite alaturi de o salata usoara, pentru o mai buna digestie. Gasiti aici reteta comleta cu poze si pasi de urmat!

Dintre mancarurile traditionale romanesti, cred ca, sarmalele, se situeaza pe primul loc indiferent ca sunt sarmale in foi de varza sau foi de vita, sunt nelipsite de pe mesele de sarbatori.
Indiferent unde om fi, chiar si la capatul lumii, nu ne putem imagina masa de de Craciun sau de Pasti fara indragitele Sarmalute in foi de varza sau in foi de vie servite cu smantana fermentata.
Este un preparat bine echilibrat, care imbina, deopotriva, acrul, dulcele si saratul, dar si gustul iute, care este dat de piperul negru sau boia iute si, care face preparatul mai gustos.
Prefer sa pun carne mixta: porc si vitel sau porc si pui, sau curcan; imi place sa adaug si ciuperci pe care le tai mai grosier, pentru un plus de gust si aroma.
Carnea de porc, de obicei, o toc iar carnea de pui o tai cubulete mai maricele, deoarece imi place mult cand dau de bucati de carne sau ciuperci aromate.
Fiind un preparat mai greu digerabil, prefer sa le servesc cu salata, care va ajuta considerabil la digestie, insa cei carora le place mamaliga le pot servi cu mamaliga.
Imi place sa adaug si multa verdeata, pe langa cimbru, adaug marar si patrunjel proaspat, tocate fin, dar si condimente ca: ghimbirul si curcuma care, pe langa culoare, vor da si un gust mult mai bun.

Cum sa faci cele mai bune Sarmale in foi de varza cu ghimbir si curcuma?

Ingrediente:

  • 500 gr carne-macra de porc, tocata;
  • 300 gr carne de pui;
  • 300 gr afumatura (kaizer sau costita afumata);
  • 1 kg de varza murata;
  • 2 cepe medii;
  • 2 morcovi;
  • 2-3 linguri de orez
  • 1 lingurita pugra de ghimbir;
  • 1 lingurita pudra de curcuma;
  • 1 pachetel condimente pentru sarmale, fara conservanti;
  • 1 pahar bulion mai dens, pentru umplutura;
  • 1 pahar bulion, pentru fiert;
  • 3 foi de dafin;
  • sare dupa gust;
  • un praf de boia iute;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1-2 linguri ulei de masline;
  • 1 l apa fiarta

Mod de pregatire:

  1. In primul rand, punem la desarat varza murata intr-un castron mai mare si cu multa apa incat sa o cuprinda; schimbam apa de doua – trei ori, pentru a ne asigura, ca nu vor iesi sarmalele prea sarate si prea acre.
  2. Tocam ceapa cubulete, morcovul il dam pe razatoarea mare sau, la fel, ca ceapa il tocam cubulete mici.
  3. Luam o tigaie teflonata si calim legumele in uleiul bine incins amestecand din cand in cand pana ceapa devine translucida, apoi adaugam pudra de ghimbir si curcuma, dupa 1 min. oprim focul.
Sarmalute in foi de varza
sarmale-in-foi-de-varza.jpg

4. Cat se calesc legumele, taiem carnea de pui cubulete sau, daca doriti, o puteti da prin masina de tocat carne cu sita mare odata cu carnea e porc sau manzat.

5. Luam un vas, adaugam carnea tocata de  porc, carnea de pui, orezul, care a fost spalat in 2-3 ape, legumele calite, bulionul, condimentele pentru sarmale, cimbrul, verdeata tocata, sarea, piperul negru si boiaua iute, amestecam. Umplutura este gata!
sarmale in foi de varza
sarmale-in-foi-de-varza.jpg

5. Dupa ce am invartit sarmalele in foi de varza, le aranjam frumos in oala, punand printre straturi bucati de afumatura.

6. Adaugam si restul ingredientelor inainte de a le pune la fiert: bulionul, foile de dafin, piperul negru, cimbru, condimente pentru sarmale, 1 la apa fiarta, pentru a se face mai iute, daca le dati la cuptor.

sarmale in foi de varza
sarmale-in-foi-de-varza.jpg

Cat se tin sarmalele la cuptor?

7. Dam oala la cuptorul preincalzit la 190 C pentru 60 min. (cam dupa 15 -20 min miscorati temperatura la 170 C ca sa nu bolboroseasca si sa se desfaca sarmalele, daca va fi temperatura prea mare ).

Daca v-a placut reteta noastra de astazi – Sarmale in foi de varza cu ghimbir si curcuma -, dati-ne un Share/Like. Multumim!

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte trei retete ale noastra, care merita vazute si incercate:

Pofta buna!
Click to rate this post!
[Total: 17 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...