Totul despre capere un articol din Categoria Articole utile. Pentru ca, folosesc des capere in retetele mele postate pe acest blog, m-am gandit sa scriu astazi despre capere si importanta acestora.
Capparis spinosa este un arbust spinos tarator, cu o inaltime cuprinsa intre 1 – 2 m. Exista 181 de specii de capere, unel surse sustin, car ar fi in jur de 400 de specii, insa cea mai folosita specie, in gastronomie, este Capparis spinosa.
Caperele sunt cunoscute de mii de ani, in Grecia antica erau vindute in pietele existente pe atunci, erau folosite in gastronomie, mugurii si fructele de capere, dar si planta, propriu-zisa, in medicina traditionala, la tratarea diverselor boli, mai ales, in cazul durerilor articulare si a reumatismului.
Originare din Africa de Nord si Sudul Europei, in prezent, sunt cultivate in tarile Mediteraneene, Caucaz, Maroc si in Crimeea.
Sarace in calorii doar 14 kcal per 100 gr, apreciate pentru gustul sau usor picant si aroma ce ne aminteste de mustar, din acest motiv sunt recomandate in cazul dietelor si a curelor de slabire, deoarece ajuta la digestie si sunt saraci in calorii.
Mugurii si fructele de capere sun des folosite in bucataria mediteraneana, insa trebuie folosite cu precautie, deoarece datorita tehnologiei de pastrare sunt foarte sarate si acre pe deasupra.
Din acest motiv, se recomanda ca inainte de a folosi acest condiment in bucatarie, care este pastrat in sare sau otet, sa fie spalat foarte bine, pentru a indeparta sarea ramasa dupa conservare, dar si, gustul de otet.
Sunt bogate in: vitamine A, C, P, PP; minerale calciu, fier, mangan, magneziu, iod, zaharuri, proteine, antioxidanti (quercetina, un pigment natural), pectina, saruri, ulei de mustar etc.
Proprietatile medicamentoase ale caperelor
Nu s-au efectuat suficiente studii asupra caperelor, insa, din cele facute pana in prezent rezulta ca caperele ar avea urmatoarele proprietati, si anume:
- au efect antiseptic si antiinflamator;
- mentine glanda tiroida in norma, datorita iodului din compozitia sa;
- normalizeaza tensiunea arteriala;
- ne apara de cancer si boli ale pielii;
- sunt recomandate in cazul bolilor cardio-vasculare;
- sunt indicate in cazul inflamatiilor si durerilor gingivale; durerilor de cap (se mananca semintele de capere); dezbacteriozei, reumatismului si hemoroizilor;
- ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organismul uman si la oxidarea grasimilor, acest fapt se datoreaza prezentei, in proportie mare, a quercetinei, un compus organic prezent in mere (de 35 de ori mai putin) si in zmeura (de 13 ori mai putin)
Totul despre capere – Intrebuintari
Din ce in ce mai cunoscute si folosite si la noi, tot mai des vedem capere pe rafturile supermaketurilor. Le putem gasi la borcan: in otet sau in sare, deci, sunt foarte acre si foarte sarate; dar le gasim si murate.
Mugurii si fructele de capere sunt pe larg folosite in gastronomie: in salate, supe, diverse sosuri de carne si peste. Sunt concepute, in asa fel incat, sa reziste cat mai mult timp, de aceea, inainte de a le folosi in mancare, se recomanda a fi spalate bine.
Pentru a putea simti aroma adevarata a caperelor, dupa ce le spalam de otet si sare, le punem la borcan si turnam peste ulei de masline si le dam pentru 24 de ore la frigider.
Caperele se potrivesc de minune cu pestele, dar nu ne putem imagina, nici sosul tartar fara capere. Ocupa un loc important in bacataria traditionala a Turciei, Italiei, Marocului si a Greciei.
Mugurii in stare proaspata au un gust mai putin placut, sunt chiar amari, insa daca sunt uscati, gustul amar dispare, capatand un gust mai placut.
- Pentru asi elibera aroma este indicat sa fie prajite putin in ulei de masline si abia atunci sa fie folosite la mancaruri;
- Pentru a da un plus de savoare caperelor, dupa ce le spalam de otet si sare, le punem intr-un borcan, adaugam ulei de masline extra virgin si ierburi aromatice, precum: rozmarin, oregano, maghiran, salvie; usturoi, ardei iute tocat marunt etc.
- Acest amestec se va putea folosi pentru aromarea salatelor si a sosurilor.
Sper, ca v-a placut articolul de astazi!
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]