Hrisca, cel mai sanatos si nutritiv aliment din Categoria Articole utile. Hrisca este o planta ierboasa de-a dreptul unica, in ceea ce priveste virtutile sale nutritive, ce poate ajunge inaltimea de maxim 50 – 60 cm. Denumirea stiintifica este Fogopirym esculentum, desi, se aseamana cu cerealele, totusi, nu este o cereala, precum graul, ovazul etc.
Foarte apreciata in fostul spatiu sovietic, pentru calitatile sale nutritive, dar si pentru aroma sa unica, diferita de a altor cereale. Hrisca este cu mult superioara graului, in ceea ce priveste continutul foarte mare de antioxidanti; de aminoacizi esentiali, precum, lisina, contine mai putine glucide si nu contine gluten.
Mai putin cunoscuta si consumata in Romania, abia in ultimii ani a inceput sa apara mai des pe rafturile magazinelor, fiind adusa din Republica Moldova si Ucraina.
Ce ar trebui sa stim despre Hrisca?
Compozitie:
Bogata in:
- vitamine: A,B1, B2, B6, B8, B9 (acidul folic), D, E, PP;
- minerale: bor, calciu, caliu, cupru, fier, iod, fosfor, fluor, magneziu, molibden, cobalt, zinc;
- contine 18 aminoacizi;
- acid citric;
- acid malic;
- saruri minerale;
- saruri organice;
- grasimi polisaturate;
- Omega 3;
- carbohidrati;
- fibre naturale etc.
Proprietati:
- acidul citric si acidul malic ajuta la digestie, fiind buni catalizatori; la fel si sarurile organice din compozitia sa;
- hrisca este recomandata in cazul anemiei, leucemiei, aterosclerozei, hipertoniei, bolilor tractului intestinal, pancreasului si in cazul persoanelor care sufera de ishcemie miocardica;
- mareste puterea musculara, da putere si rezistenta;
- detoxifica organismul si ajuta sa slabiti;
- este recomandata in cazul dietei si a curelor de slabire;
- este recomandata persoanelor, care sufera de intoleranta la gluten;
- reduce nivelul colesterolului „rau” din sange, datorita grasimilor polisaturate pe care le cotine;
- datorita nivelului scazut de glucoza si amidon este recomandata persoanelor, care sufera de diabetul zaharat;
- imbunatateste considerabil memoria, datorita prezentei vitaminelor din grupul B, fiind recomandata persoanelor in varsta si adolescentilor;
Dieta pe baza de hrisca
- Pe timpul dietelor pe baza de hrisca, se recomanda a se consuma cat mai multe fructe si legume, ceaiuri si cafea neindulcita.
Nu este recomandat consumul in exces:
- in cazul persoanelor, care sufera de boli ale tractului intestinal, precum, gastrita si ulcerul;
- femeilor gravide si nici mamicilor, care alapteaza, deoarece pot aparea alergii la bebelusi;
- nu este recomandat persoanelor alergice la un compoment din compozitia sa, deoarece poate produce soc anofilactic, mai eles persoanelor asiatice;
- Nu este recomandata dieta pe baza de hrisca persoanelor care sufera de: boli ale tractului intestinal, diabetului zaharat, bolilor de inima; de asemenea, a minorilor, in timpul climaxusului, in timul stresului (examene)
Hrisca, intrebuintari:
Poate fi consumata, atat in stare cruda, cat si fiarta, ori prajita. Din faina de se fac clatite, oladi rusesti (sunt niste clatite mai mici si mai groase), renumitii taitei japonezi soba; prajituri, biscuiti, paine;
Este mult apreciata si mierea obtinuta din florile de hrisca; este o miere mai mai scumpa decat mierea poliflora sau cea de tei, mai inchisa la culoare, foarte aromata, foarte nutritiva si bogata in minerale si vitamine.
!!! Daca v-a placut articolul de astazi – Hrisca, cel mai sanatos si nutritiv aliment -, dati-ne un Share/Like. Avem nevoie de sustinerea Dvs.! Multumim!