„… Painea noastra cea de toate zilele…„
Astazi, vom vorbi despre paine…
Scurt istoric privind aparitia primelor forme ale painii
Painea cel mai vechi aliment, originile sale incepand de acum mai bine de 30.000 ani, inca din Epoca Neolitica, insa exista dovezi arhelogice, ca ar fi fost cunoscuta cu mult mai inainte, din prima epoca a omenirii, si anume, Epoca Paleolitica. Primele marturii cu privire la paine dospita, asa cum o cunoastem astazi, le gasim in scrierile din Egiptul Antic.
Cei drept, nu sub forma pe care o cunoastem noi astazi, insa acel amestec, obtinut din faina macinata din diverse seminte salbatice existente pe atunci, poate fi denumita, pe buna dreptate, prima forma a painii nedospite.
Ce contine painea si daca este sanatos sa o consumam
Pana acum nu demult se credea, ca painea este lipsita de elemente nutritive si vitamine si, ca putem renunta oricand la ea, deoarece ingrasa. Lucru total ne adevarat, aleasa corect, optati pentru painea neagra, din faina integrala sau faina din seacara si, consumata cu moderatie, nu ingrasa niciodata, ci din contra, va aduce numai si numai beneficii organismului.
Da, intr-adevar, painea alba este saraca in nutrienti, insa, combinata cu alte produse, precum: lapte, unt, cereale, germeni, fructe deshidratate va asigura necesarul de nutrienti si vitamine esentiali pentru o dieta echilibrata.
In principal, contine: proteine, carbohidrati complecsi, fibre naturale, fier, calciu, magneziu, potasiu si zinc; vitamine din grupul B, exceptand vitamina B12 (cobalamina sau vitamina rosie), PP si E (lupta cu efectele imbatranirii).
Are mai putine calorii decat cerealele din comert, deoarece majoritatea cerealelor contin diverse adaosuri, inclusiv, zahar, zaharoza, sirop etc.
Chiar daca o consumati cu dulceata este mai saraca in calorii, decat cerealele, in schimb, va va da o stare de satietate. O felie de paine alba contine 80 kcal, pe cand, o felie de paine de secara, doar 60 kcal.
Painea alba contine mai putine vitamine, minerale si fibre naturale, insa, contine mult amidon, care dupa ce ajunge in tubul digestiv este transformat in glucoza, deci, creste nivelul zaharului din sange. Nu este recomandata persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Consumul a 200 de grame de paine pe zi furnizeaza cca. 100 de grame de carbohidrati complecsi, care datorita faptului ca sunt digerati mai lent, dau senzatia de satietate, ceea ce reprezinta cam 1/3 din DZR.
Bine de stiut…
Painea alba contine mai putine vitamine si minerale, decat painea neagra, acest lucru se datoreaza, faptului, ca prin macinare este indepartata coaja bobului de grau, care contine multe vitamine si minerale.
- vitaminele B1, B2, B6, E;
- minerale: calciu, fier, magneziu, potasiu si fosfor;
- fibre naturale;
- aminoacizi etc.
- are mai putine calorii decat painea alba, doar 218 kcal/100 g, pe cand, cea alba are 270 kcal/100 gr.
- este mai sanatoasa, decat cea alba, insa dezavantajul este, ca ea nu creste si ramane tare, de aceea, producatorii prefera sa o combine cu un alt tip de faina, spre exemplu, faina alba de grau.
Cum alegem painea…
- cititi cu atentie eticheta, daca pe langa cele 4 ingrediente de baza, mai sunt trecute multe altele, mai bine evitati sa cumparati acea paine, lasati-o pe raft si treceti mai departe;
- coaja trebuie sa fie rumena, crocanta si cu un moros placut;
- daca miezul este lipicios si cu un miros intepator, sau daca miroase a mucegai, inseamna, ca a fost infestata;
- evitati painea alba si pe cea feliata