Painea, ce ar trebui sa stim despre ea

Articol Painea ce ar trebui sa stim
painea-proprietati.jpg

„… Painea noastra cea de toate zilele…

Astazi, vom vorbi despre paine…

Painea ce ar trebui sa stim despre ea din Categoria Articole utile. Painea a fost si ramane alimentul de baza, nelipsit de la orice masa, avand rolul esential de a mentine tonusul organismului si de a-i asigura necesarul de carbohidrati complecsi (carbohidrati buni) esentiali organismului uman.
Ce poate fi mai bun, decat paine de casa! Painea adevarata de casa este facuta doar din 4 ingrediente: faina, apa, drojdie si sare, asa cum o pregateau bunicile nostre. Bineinteles, ca fiecare cultura isi are propria reteta a painii, spre exemplu: tortilla mexicana, bagheta frantuzeasca, lipia libaneza etc.
Insa, ceea ce gasim noi in prezent in magazine, este o paine plina de „E”-uri, conservanti alimentari, faina de soia, zer praf, margarina, ulei de palmier, amidon de porumb, gluten, acid ascorbic, guma de guar, guma de xantan, glicerina, glucoza etc. La unele sortimente de paine neagra se folosesc: coloranti alimentari, melasa, cacao si cenusa de pe vatra.

Scurt istoric privind aparitia primelor forme ale painii


Painea cel mai vechi aliment, originile sale incepand de acum mai bine de 30.000 ani, inca din Epoca Neolitica, insa exista dovezi arhelogice, ca ar fi fost cunoscuta cu mult mai inainte, din prima epoca a omenirii, si anume, Epoca Paleolitica. Primele marturii cu privire la paine dospita, asa cum o cunoastem astazi, le gasim in scrierile din Egiptul Antic.

Cei drept, nu sub forma pe care o cunoastem noi astazi, insa acel amestec, obtinut din faina macinata din diverse seminte salbatice existente pe atunci, poate fi denumita, pe buna dreptate, prima forma a painii nedospite.

Ce contine painea si daca este sanatos sa o consumam


Pana acum nu demult se credea, ca painea este lipsita de elemente nutritive si vitamine si, ca putem renunta oricand la ea, deoarece ingrasa. Lucru total ne adevarat, aleasa corect, optati pentru painea neagra, din faina integrala sau faina din seacara si, consumata cu moderatie, nu ingrasa niciodata, ci din contra, va aduce numai si numai beneficii organismului.

Da, intr-adevar, painea alba este saraca in nutrienti, insa, combinata cu alte produse, precum: lapte, unt, cereale, germeni, fructe deshidratate va asigura necesarul de nutrienti  si vitamine esentiali pentru o dieta echilibrata.

In principal, contine: proteine, carbohidrati complecsi, fibre naturale, fier, calciu, magneziu, potasiu si zincvitamine din grupul B, exceptand vitamina B12 (cobalamina sau vitamina rosie), PP si E (lupta cu efectele imbatranirii)

Are mai putine calorii decat cerealele din comert, deoarece majoritatea cerealelor contin diverse adaosuri, inclusiv, zahar, zaharoza, sirop etc.

Chiar daca o consumati cu dulceata este mai saraca in calorii, decat cerealele, in schimb, va va da o stare de satietate.  O felie de paine alba contine 80 kcal, pe cand, o felie de paine de secara, doar 60 kcal.

Painea alba contine mai putine vitamine, minerale si fibre naturale, insa, contine mult amidon, care dupa ce ajunge in tubul digestiv este transformat in glucoza, deci, creste nivelul zaharului din sange. Nu este recomandata persoanelor care sufera de diabet zaharat.

Consumul a 200 de grame de paine pe zi furnizeaza cca. 100 de grame de carbohidrati complecsi, care datorita faptului ca sunt digerati mai lent, dau senzatia de satietate,  ceea ce reprezinta cam 1/3 din DZR.

Bine de stiut…

Painea ce ar trebui sa stim despre
painea-beneficii.jpg


Painea alba contine mai putine vitamine si minerale, decat painea neagra, acest lucru se datoreaza, faptului, ca prin macinare este indepartata coaja bobului de grau, care contine multe vitamine si minerale.

Painea din faiana integrala – grahamul – este mai inchisa la culoare, insa este mult mai sanatoasa decat painea alba, deoarece la fabricare se foloseste faina integrala.
Adica bobul de grau este macinat intreg, nu este decorticat, deci, contine tarate, care sunt bogate in fibre, vitamine si minerale.  Totodata, este o paine mai satioasa si mai echilibrata, decat painea alba, normalizeaza glicemia si, nu ingrasa – contine 230 kcal/100 g.
Painea neagra din secara contine:
  • vitaminele B1, B2, B6, E;
  • minerale: calciu, fier, magneziu, potasiu si fosfor;
  • fibre naturale;
  • aminoacizi etc.
  • are mai putine calorii decat painea alba, doar 218 kcal/100 g, pe cand, cea alba are 270 kcal/100 gr.
  • este mai sanatoasa, decat cea alba, insa dezavantajul este, ca ea nu creste si ramane tare, de aceea, producatorii prefera sa o combine cu un alt tip de faina, spre exemplu, faina alba de grau.
Painea din ovaz, mai rar intalnita, este foarte sanatoasa, deoarece contine carbohidrati complecsi, care se digera mai lent, astfel, dand senzatia de satietate. Sa nu uitam, ca ovazul are propietati, precum: elimenarea apei din organism, in cazul retentiei de lichide, si normalizarea colesterolului din sange.
Painea feliata, este mai usor de folosit, nu trebuie sa te chinui sa o feliezi si, din aceasta cauza este tot preferata de romani, insa, cum sustin specialistii, acest sortiment de paine poate fi periculos, deoarece contine mai bine de 18 „E”-uri. Insa, de multe ori acest tip de paine este lipsit de gust si de savoare.

Cum alegem painea…

  • cititi cu atentie eticheta, daca pe langa cele 4 ingrediente de baza, mai sunt trecute multe altele, mai bine evitati sa cumparati acea paine, lasati-o pe raft si treceti mai departe;
  • coaja trebuie sa fie rumena, crocanta si cu un moros placut;
  • daca miezul este lipicios si cu un miros intepator, sau daca miroase a mucegai, inseamna, ca a  fost infestata;
  • evitati painea alba si pe cea feliata
Cea mai buna si cea mai sanatoasa ramane, totusi  painea de casa. Facuta, desigur, din faina de grau mai putin procesata, ideala ar fi faina macinata la moara cu pietre, insa…
!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Painea, ce ar trebui sa stim despre ea -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Cu aceasta ocazie, va recomandam, sa vedeti si reteta noastra – Paine de casa.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...