Reteta Chiftelute marinate cu piure de cartofi din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum sa poti faci cele mai delicioase Chiftelute marinate din piept de pui cu piure de cartofi.
Pentru iubitorii de chiftelute marinate, prezint cea mai gustoasa reteta de Chiftelute din piept de pui, servite cu un delicios piure de cartofi cu morcovi, exact cum ne facea mama acasa, in special, duminica si de sarbatorile religioase.
Ei bine, mamele si bunicile noastre nu faceau Chiftelute din carne de pasare, cum facem noi acum, de cand au aparut puii crescuti rapid in magazine, ci faceau chiftelute clasice din carne de porc, vita sau mix din porc cu vita.
Cum se fac cele mai bune Chiftelute marinate cu piure de cartofi si morcov?
Ingrediente:
Pentru chiftelute:
- 700 gr carne tocata din piept de pui;
- 1 ceapa medie;
- 1 morcov mediu;
- 3 catei de usturoi;
- 100 gr paine inmuiata in lapte si stoarsa (nu folosesc pesmet, nu-mi place);
- 1 ou;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- ulei de floarea soarelui sau de palmier pentru prajit.
Pentru piure:
- 1 kg cartofi rosii, pentru ca au miezul galben si, va iesi un piure frumos;
- 1-2 morcovi;
- 25 gr unt 82% grasime, ca este mai natural decat cel de 60-65% grasime;
- sare dupa gust.
Pentru sos:
- 1 ceapa medie;
- 1 morcov mediu;
- 1 lingura pasta de tomate;
- 300 ml bulion facut in casa;
- 1 pahar cu apa fiarta, supa de pui sau de legume;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 foaie de dafin;
- 2-3 cuisoare, optional, deoarece multora nu le place acest condiment parfumat si gustos;
- un praf de curcuma si/sau praf de ghimbir;
- 1 lingura de ulei de masline extravirgin;
- 1 legatura mic marar verde sau patrunjel verde, daca nu va place mararul.
Chiftelute marinate – Mod de preparare:
- In primul rand, taiem cartofii si morcovii in cubulete potrivite si ii punem la fiert, in apa cu sare. Cand cartofii sunt fierti, varsam o parte din apa, adaugam o bucata de unt si pasam pana obtinem un piure fin si pufos.
- Dam legumele si painea, pe care am inmuiat-o in lapte, prin masina de tocat. Luam un bol mare, adaugam carnea si legumele tocate, painea, oul, sarea si piperul negru, amestecam totul, pana compozitia se omogenizeaza.
- Inmuiem mainele in apa si incepem sa formam chiftelutele. Intr-o tigaie adaugam ulei de floarea soarelui si cand uleiul s-a incins, adaugam chiftelutele, le prajim cate 2-3 min. pe fiecare parte sau pana se rumenesc frumos.
Pentru sos:
- Mai intai de toate, curatam legumele de coaja si le spalam sub jetul de apa rece, apoi, le taiem cubulete mici ca pentru ciorba sau sos.
- Intr-un ceaun, adaugam 1 lingura de ulei, nu trebuie mai mult, deoarece chiftelutele si asa sunt grase, apoi, calim ceapa si morcovul 2-3 min. sau pana ceapa devine translucida.
- Apoi, adaugam pasta de tomate, curcuma, ghimbirul, amestecam totul bine, deoarece atat pasta cat si condimentele au tendinta de a se arde.
- Imediat, adaugam: chiftelutele, bulionul, apa fiarta, sare si piper negru dupa gust, acoperim ceaunul cu capacul si lasam sa fiarba inabusit la foc mediu cca 7-9 min sau pana se inmoaie legumele.
- Daca vi se pare sosul prea subtire, il puteti ingrosa cu putina faina diluata in apa sau, pur si simplu, presarati putina peste sos si amestecati bine cu ajutorul unei furculite sau a telului.
- Aveti grija sa nu se formeze cocoloase!
5. La final, adaugam mararul tocat, lasam sa dea un clocot, acoperim ceaunul cu un capac potrivit ca marime si lasam sa se odihneasca cca 5-7 min inainte de a putea fi servite.
Cu ce se pot servi Chiftelutele marinate?
Pe langa piure de cartofi cu morcov, cum am servit noi, chiftelutele marinate, pot fi servite ca atare, cu piure de cartofi, piure de telina, piure de varza alba, orez pufos, crupa de grau, hrisca, quinoa etc.
IMPORTANT! Daca v-a placut reteta de astazi – Chiftelute marinate cu piure de cartofi -, ajutati-ne cu un Share sau Like. Multumim!Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastre:
Pofta buna!
Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 5]