Mancare de cartofi cu ciuperci si capere reteta mancaruricugust

Mancare de cartofi cu ciuperci si capere

Mancare de cartofi cu ciuperci si capere reteta mancaruricugust
mancare_de_cartofi_cu_ciuperci.jpg

Mancare de cartofi de post cu ciuperci si capere din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Intra sa vezi, cum sa faci cea mai buna Mancare de cartofi cu ciuperci si capere de post gustoasa si satioasa.

Pentru ca suntem in postul Craciunului, alimentatia  noastra nu trebuie sa se rezume doar la fasole si cartofi, cum, de obicei, se obisnuieste, in mediul rural.
Asa ca, va propun se incercati cea mai gustoasa reteta de Mancare de cartofi cu ciuperci si capere, de post, care ne va ajuta sa trecem cu usurinta peste grelele zile de post, cand suntem in pana de idei si nu mai stim ce sa mai gatim.

Putin despre Capere…

Caperele sunt mugurii si fructele, proriu-zise, ale arbustului Capparis spinosa cunoscute si folosite in medicinat traditionala si gastonomie de mii de ani.

Originar (arbustul) din Africa de Nord si Sudul Europei, mult apreciate in gastronomie si medicina traditionala, pentru calitatile sale nutritive si gustative, gust usor picant si aroma asemanatoare cu cea a mustarului.

Sarace in calorii doar 14 kcal/100 gr, bogate in:

  • vitamine A, C, P, PP;
  • minerale calciu, fier, iod, magneziu, mangan etc.;
  • proteine vegetale;
  • antioxidanti;
  • uleiului de mustar din compozitie, caperele, sunt recomandate in cazul dietelor si curelor de slabire.

Nota: Daca vreti sa aflati mai multe despre Capere si importanta acestora in dieta noastra de zi cu zi, dati click aici.

Putin despre post…

Postul este retinerea de la alimentele de dulce, pe langa conotatia spirituala, postul este un bun prilej de detoxifiere a organismului. Insa, in niciun caz nu trebuie sa tinem post, ca sa slabim. La fel, cum nu trebuie sa confundam Dieta cu Postul!!!
Dieta este un regim alimentar special, recomandata in cazul unor maladii, fie pentru mentinerea silietei, pe cand, Postul reprezinta, cum am spus si mai sus, retinerea totala sau partiala de la consumarea alementelor de „dulce” sau de „fruct„.
Cum se mai zice in popor, dar si de la barfa. Deci, pe langa abtinerea de la mancarea de dulce, trebuie sa fim mai smeriti si sa ne abtinem de la barfa, ganduri rele, certuri, pofte, dusmanie si ura, ca degeaba tii post, daca iti barfesti semenii.
Cand tinem post, nu trebuie sa ne infometam pana la epuizare, ci sa avem un meniu bine stabilit si, cat mai divesificat si echilibrat posibil, combinand produsele in asa fel, incat sa ii oferim organismului nostru aportul necesar de vitamine si menerale.
Totodata, se recomanda sa consumam, intre mese, cat mai multe fructe si legume, pentru a mentine sistemul imunitar in norma si nu dulciuri, cum obisnuiesc majoritatea dintre noi.

Cum sa poti faci cea mai buna Mancare de Cartofi cu Ciuperci si Capere?

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi;
  • 1 morcov mediu;
  • 1 ceapa medie;
  • 1 ardei gras/gogosar mediu;
  • 500 g ciuperci/ 1 conseva ( am folosit ciuperci de la conserva);
  • 1 ligura cu varf de capere;
  • 1 lingurita de boia dulce;
  • 300 ml apa de la robinet;
  • 100 ml bulion;
  • l lingura ulei de masline;
  • sare dupa gust;
  • un praf piper negru proaspat macinat;
  • 1 foaie de dafin;
  • 1 legatura de marar verde

Mancare de Cartofi cu Ciuperci si Capere – Mod de Preparare

  1. Mai inatai, se pregatesc legumele, se curata, spala si se toaca dupa cum urmeaza: ceapa si ardeiul gras – cubulete; ciupercile se taie in doua, apoi se feliaza, iar cartofii se taie in 4.
  2. Se calesc legumele (ceapa, morcovul, ardeiul gras si caperele) in uleiul de masline cca 3-4 min sau pana ceapa devine sticloasa, aveti grija sa nu ardeti ceapa, ca va da un gust amarui mancarii, apoi adaugam ciupercile.
Tocanita de post cu ciuperci
tocanita-cu_ciuperci.jpg
  • Deoarece, ciupercile lasa multa apa, mai bine este sa le adaugam la sfarsit, pentru ca, daca le adaugam la inceput, atunci legumele nu se vor cali, ci vor fierbe devenind moi lipsite de gust.

3. Dupa ce s-au calit legumele, adaugam boiaua si amestecam bine, deaorece are tendinta de a se arde, dupa care adaugam cartofii taiati dupa preferinta fiecaruia, amestecam.

Reteta Mancare de cartofi cu ciuperci si capere de post
mancare_de_cartofi_cu_ciuperci
4. Dupa un minut adaugam:  sarea, piperul negru, foaia de dafin si apa, acoperim ceaunul cu un capac si lasam sa fiarba la foc mediu pana cartofii sunt fierti pe jumatate.
Mancarica de cartofi de post
mancare-de-cartofi.jpg

5. Imediat daugam bulionul, pentru un gust mai bogat, dar si pentru culoare, acoperim partial ceaunul cu un capac si lasam sa mai fiarba alte 3-5 min., la foc mic, sau pana sunt gata cartofii.

6. La final, adaugam mararul tocat, lasam sa dea un clocot si oprim aragazul; acoperim oala cu un capac si lasam sa se odihneasca 5 min. inainte de servire, deoarece va avea un gust mult mai bun.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Mancare de cartofi cu ciuperci si capere -, dati-ne un Share/Like Multumim!

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc. 

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastre:

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...