Ceaiul, beneficii si contraindicatii din Categoria Articole utile. Afla totul ce ar trebui sa stii despre Ceaiul negru si Ceiul verde si importanta acestuia asupra sanatatii noastre.
Ceaiul a fost si ramane cea mai iubita si cea mai apreciata bautura de pe planeta, obtinuta prin infuzarea frunzelor uscate ale arbustului Camellia sinensis.
Statistici privin consumul de ceai per cap de locuitor…
- negru;
- verde;
- alb si
- oolong.
Unde este cultivat Ceaiul in prezent?
Ceaiul – cand si unde a fost descoperit?
De-a lungul timpului au existat mai multe legende, despre cum a fost descoperit ceaiul. Intr-una din ele se spune, ca locuia in China un calugar pe nume Darrama, care se ruga si postea zilnic, dar intr-o zi, in timp ce medita, i-a aparut Buddha.
In Europa ceaiul a fost adus de catre portughezi, englezi si olandezi, abia pe la mijlocul sec. al XVII, insa, exista dovezi ca despre ceai se stia, inca din sec. al XVI-lea.
Drept dovada fiind un text vechi datand din anul 1559 (Venetia), unde ceaiul era denumit chai catai, de unde i se trage denumirea de ‘ceai” cunoscuta astazi.
Valori nutritive
Ceaiul este apreciat nu numai pentru gustul si aroma sa unica, dar si, pentru faptul, ca contine o multime de substante nutritive necesare organismului nostru, cum ar fi:
- vitaminele A, C, D, B6, B12, P;
- minerale calciu, fier, magneziu, potasiu, aluminiu, fluor si sodiu;
- uleiuri esentiale;
- cofeina (2-4 %);
- tanin;
- teobromin etc.
Ceaiul negru sau ceaiul rusesc
Ceaiul negru, beneficii
– impiedica formarea bacteriilor in gura si gat, acest lucru se datoreaza polifenolului prezent in compozitia sa.
Cercetatorii din cadrul Universitatii Ilinois, Chicago, au descoperit, ca polofenolul din ceai este capabil, ca in termen de 2 zile, sa scada cu 30% numarul bacteriilor din cavitatea bucala.
De asemenea, galgara cu ceai negru sau verde are capacitatea de a reduce sarurile, care afecteaza smaltul dintilor;
- inbunatateste gandirea, vigilenta, precum si, abilitatea de invatare;
- intareste sistemului imunitar;
- imbunatateste circulatia sanguina;
- atenueaza cresterea tensiunii arteriale;
- are efect benefic asupra sistemului cardiovascular, acest lucru se datoreaza cafeinei si taninului din compozitia sa;
- protejeaza organismul uman impotriva cancerului;
- poate reduce efectele boliii Parkinson;
- amelioreaza diabetul de tip 2, varsaturile si diareea;
- imbunatateste activitatea creerului;
- imbunatateste sanatatea parului si reda pielii luciul natural, acest fapt se datoreaza antioxidantilor;
- revigoreaza organismul uman dandu-i si starea de bine se datoreaza cafeinei;
- stimuleaza sistemul digestiv;
- vitamina P intareste peretii capilarelor si a venelor, astfel peretii devenind mai elastici;
- este un foarte bun diuretic;
- este folosit si in industria cosmetica etc.
Putin despre Ceaiul verde…
Ceaiul verde sau cum mai este denumit ceai nefermentat contine de 10 ori mai multa vitamina C decat ceaiul negru. Ceaiul verde este obtinut din frunzele tinere.
Deci, cum am mentionat putin mai sus, ceaiul verde sau ceaiul nefermentat este produs din frunzele tinere din varful sunt mai intai trecute prin aburi, dupa care sunt uscate rulate, astfel oprindu-se fermentarea.
Gasim o referire despre beneficiile ceaiului in cartea calugarului Eisai – Mentinerea sanatatii prin ceai -: „Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii…”
Benefiiciile ceaiului verde
- antioxidant;
- normalizeaza tensiunea arteriala;
- scade nivelul colesterolului din sange;
- imbunatateste circulatia sanduina;
- stimulent datorita alcaloizilor din compozitia sa;
- amelioreaza depresia;
- este un bun diuretic;
- ajuta la combaterea radicalilor liberi, care pot fi produsi de fumul de tigara, gazele de esapament, poluare etc.
- previne aparitia bolii Alzheimer etc.;
Contraindicatii.
Nu se cunosc efecte nocive asupra organismului uman, insa nu este recomandat consumul de ceai dupa ora 17. Nu este recomandat ceaiul urmatoarelor categorii de persoane: anemicilor, hipertensivilor si a celor cu tulburari de somn.
De asemenea, nu este recomandat consumul in exces al ceaiului, acest lurcu se datoreaza celor 3 componente prezente in ceai, si anume:
- continutul de cofeina;
- prezenta aluminiului.Acest lucru se datoreaza capacitatii plantei de ceai de a acumula aluminiu, care poate duce la dezvoltarea unor boli neurologice;
- efectul polifenolilor asupra biodisponibilitatii fierului din organism, efect ce poate fi diminuat prin adaugarea lamaii in ceai.