Chirosti cu Visine ca in Basarabia – desertul copilariei – facute in casa retea veche de peste 100 de ani din Categoria Aperitive si Salate de casa.
Intra acum sa vezi, cum poti sa faci cele mai bune Chirosti cu Visine, care se topesc in gura de fragede ce sunt si pe care le vei mai pregati si alta data.
Va prezint cea mai gustoasa reteta de Chirosti cu Visine ca in Basarabia – un aperitiv simplu si foarte gustos de care nu te mai saturi niciodata si, care poate fi facuta si pe timpul iernii, daca aveti visine la congelator.
Cu totii am auzit de chirosti, cum sunt numite in sudul Basarabiei si Bucovina; coltunasi, cum li se spune in R. Moldova si vareniki, cum sunt numite in limba rusa.
Cum sa faci cele mai bune Chirosti cu Visine ca la bunica?
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 ou;
- 1 pahar apa de la robinet;
- 2,5 pahare faina alba de grau tip 000;
- 1/2 lingurita sare
- 500 g visine congelate;
- 2 – 3 linguri zahar
Pentru servit:
- 20 g unt si
- 100 – 200 g smantana fermentata.
Pentru Sirop: sucul ramas de la visine il fierbem pana scade la jumatate, daca nu este suficient de dulce mai adaugati zahar tos.
Chirosti cu Visine – Mod de Praparare:
- In primul rand, luam o cratita mai mare, o umplem cam 3/4 cu apa, adaugam 1/2 lingurita sare si o punem la fiert.
- Intre timp, facem aluatul, care trebuie sa fie unul mai vartos si il lasam la odihnit cam un sfert de ora dupa care il intindem cu ajutorul sucitorului; foia de aluat trebuie sa fie foarte subtire, cam 1-2 mm grosime;
- Separat, intr-un bol amestecam visinile cu zaharul ca sa le avem gata pregatite pentru mai tarziu, cand vom umple chirostile.
- Cu ajutorul unui pahar decupam cerculete din foaia e aluat, in mijlocul fiecarui cerculet vor adauga visinele, dupa care le lipim in forma de simi-luna (cum se vede in poza de mai jos);
Nota:
- In Basarabia sunt niste forme speciale si nu mai este nevoie sa stai si sa decupezi cu paharul ca sa le faci semiluna.
- Trebuie sa lucram repede cu aluatul, in caz contrar, aluatul se va usca si va fi foarte greu sa – l lipim. Va fi nevoie sa umezim cu o pensula sau cu degetul marginile cerculetelor, pentru a se lipi mai usor.