Reteta Chirosti cu visine

Chirosti cu visine ca in Basarabia

Reteta Chirosti cu visine
chirosti-cu-visine.jpg

Chirosti cu Visine ca in Basarabia – desertul copilariei – facute in casa retea veche de peste 100 de ani din Categoria Aperitive si Salate de casa.

Intra acum sa vezi, cum poti sa faci cele mai bune Chirosti cu Visine, care se topesc in gura de fragede ce sunt si pe care le vei mai pregati si alta data.

Va prezint cea mai gustoasa reteta de Chirosti cu Visine ca in Basarabia – un aperitiv simplu si foarte gustos de care nu te mai saturi niciodata si, care poate fi facuta si pe timpul iernii, daca aveti visine la congelator.

Cu totii  am auzit de chirosti, cum sunt numite in sudul Basarabiei si Bucovina; coltunasi, cum li se spune in R. Moldova si varenikicum sunt numite in limba rusa.

Este o reteta simpla, usor de facut si foarte gustoasa, care le place foarte mult copiilor, mai ales, daca au umplutura dulce, cum ar fi: visine, cirese, caise, piesici, branza dulce de vaci cu stafide etc.
Astazi mi-am propus sa  public reteta de Chirosti cu visine servita cu smantana fermentata si sirop de visine, preferata mea, pe care ne-o facea mama, de obicei, vara.
De obicei, chirostile se fac cu branza dulce de vaci, dar se mai pot  face, de asemenea, cu piure de sartofi, varza, ficat, varza sau oua fierte tari cu verdeata etc.
Desi, a trecut de mult sezonul visinilor nu este o problema puteti gasi visine congelate cam la orice supermarket de prin zona, daca nu aveti visine la congelator sau la borcan in suc propriu.

Cum sa faci cele mai bune Chirosti cu Visine ca la bunica?

Ingrediente:

Pentru aluat: 

  • 1 ou;
  • 1 pahar apa de la robinet;
  • 2,5 pahare faina alba de grau tip 000;
  • 1/2 lingurita sare
Pentru umplutura:
  • 500 g visine congelate;
  • 2 – 3 linguri zahar

Pentru servit:

  • 20 g unt si
  • 100 – 200 g smantana fermentata.

Pentru Sirop: sucul ramas de la visine il fierbem pana scade la jumatate, daca nu este suficient de dulce mai adaugati zahar tos.

Chirosti cu Visine – Mod de Praparare: 

  1. In primul rand, luam o cratita mai mare, o umplem cam 3/4 cu apa, adaugam 1/2 lingurita sare si o punem la fiert.
  2. Intre timp, facem aluatul, care trebuie sa fie unul mai vartos si il lasam la odihnit cam un sfert de ora dupa care il intindem cu ajutorul sucitorului; foia de aluat trebuie sa fie foarte subtire, cam 1-2 mm grosime;
  3. Separat, intr-un bol amestecam visinile cu zaharul ca sa le avem gata pregatite pentru mai tarziu, cand vom umple chirostile.
  4. Cu ajutorul unui pahar decupam cerculete din foaia e aluat, in mijlocul fiecarui cerculet vor adauga visinele, dupa care le lipim in forma de simi-luna (cum se vede in poza de mai jos);

Nota:

  • In Basarabia sunt niste forme speciale si nu mai este nevoie sa stai si sa decupezi cu paharul ca sa le faci semiluna.
  • Trebuie sa lucram repede cu aluatul, in caz contrar, aluatul se va usca si va fi foarte greu sa – l lipim. Va fi nevoie sa umezim cu o pensula sau cu degetul marginile cerculetelor, pentru a se lipi mai usor.
RChirosti cu visine facuta in casa
chirosti-reteta.jpg

Punem Chirostile la fiert…

5. Cand apa a dat in clocot, adaugam cu grija chirostile si le lasam la fiert cam 3-5 min, mai exact, pana se ridica la suprafata, dovada clara ca sunt deja gata, acum depinde cat de gros ati facut aluatul
6. Le scoatem cu o spumiera intr-un bol, adaugam untul si amestecam cu grija, preferabil, sa scuturam bolul, pentru a evita destramarea simpaticilor noastre chirosti.
Sfat: Delicioasele Chirosti cu Visine se servesc cu smantana grasa fermentata si sirop de visine pregatit in casa, cum se poate vedea in prima poza din prezentul articol.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Chirosti cu visine ca in Basarabia -, dati-ne un Share/Like sau acordati-ne o nota! Multumim anticipat!
Pentru a vedea reteta de Chirosti cu cartofi, dati click aici, unde veti gasi reteta completa cu poze si pasi de urmat.
Pofta buna! Asteptam recenziile dvs.!
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...